Thuisarts.nl
Wanneer u op zoek bent naar betrouwbare medische informatie kunt zoeken op thuisarts.nl. Dit is een website van het Nederlands Huisartsengenootschap met informatiebrieven over klachten en aandoeningen. Zo kunt u opzoeken waar u op moet letten bij kinderen met koorts of kinderziektes, wat te doen bij rugpijn, maar ook over suikerziekte, gezonde voeding bij hart- en vaatziekten en vragen rondom het levenseinde.
Moet ik naar de dokter?
Moet ik naar de dokter? is nuttig wanneer u twijfelt of u een afspraak moet maken bij de huisarts, ter voorbereiding op een consult of om na een consult nog aanvullende informatie te lezen.
Zoekt u specifieke informatie over medicijnen?
Voor informatie over medicijnen verwijzen wij u graag door naar de website Apotheek.nl. Apotheek.nl geeft betrouwbare en onafhankelijke informatie over medicijnen.
Medicijnen op reis
Gebruikt u een medicijn dat onder de opiumwet valt? Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u bij de douane een speciale verklaring nodig. Uw apotheker controleert graag of uw medicijn onder de opiumwet valt. U kunt ook bekijken of uw medicijn op de lijst staat.
Er bestaan verschillende verklaringen voor reizen met opiumwetmiddelen.
- Controleer of u gaat reizen in een van de Schengenlanden.
Zo ja, vraag dan een Schengenverklaring aan via de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). - Voor reizen buiten de Schengenlanden, óf een lange reis in de Schengenlanden: benader de ambassade van het land en check welke verklaring nodig is.
Dat kan een Engelstalige medicijnverklaring zijn of een verklaring van het land zelf.
Als u een (Schengen)verklaring nodig heeft: vul deze zelf zoveel mogelijk in, daarna voor de ondertekening inleveren op de praktijk (niet ingevulde formulieren kunnen wij niet ondertekenen)
De kosten van deze verklaring bij de huisarts zijn €10
Medische verklaring
U heeft gevraagd om een medische verklaring. Deze mag uw eigen huisarts niet afgeven. De reden hiervoor is dat uw eigen huisarts geen objectief en onafhankelijk oordeel kan geven.
Het Medisch Tuchtcollege van Amsterdam heeft zich in het verleden hierover uitgesproken met de volgende woorden:
“Van een behandelend arts, die uit dien hoofde een bijzondere vertrouwensrelatie met zijn patiënt heeft, mag niet worden gevergd dat deze van zijn oordeel over de aan de orde zijnde vraag doet blijken. Dit met name niet alleen omdat deze vertrouwensrelatie ernstig kan worden geschaad indien dit oordeel niet gunstig voor de aanspraken van de patiënt zou zijn, doch ook omdat dit oordeel, juist in verband met de bestaande relatie, in vrijwel alle gevallen niet geheel onbevooroordeeld kan zijn.”
Mocht de vragende instantie toch medische informatie nodig hebben, dan kunnen zij op hun kosten hetzij een onafhankelijk geneeskundige aanwijzen (bijvoorbeeld de GGD) hetzij via hun medisch adviseur informatie bij ons opvragen. De huisarts verstrekt alleen medische informatie na schriftelijke goedkeuring van de patiënt zelf. In dat geval zullen wij een medisch rapport geven met feitelijke informatie, echter zonder advies of aanbeveling. Het is dan aan de medisch adviseur om met de informatie een oordeel te vormen of een advies te geven.